Inhoud

Werken op de Linux Commandoregel

Inhoud:

1. Inleiding

Als gebruiker van de Tux4u®/Penguin Suite kun je lekker werken in een mooie desktopomgeving (KDE Desktop), je bestanden beheren via een grafisch beheerprogramma en heel veel andere toepassingen opstarten en gebruiken, zoals bijvoorbeeld OpenOffice.org Writer. Allemaal zonder dat je ooit een echte Linux commandoregel hoeft in te typen!

Maar iedere gebruiker mag en kan wel degelijk “werken op de Linux commandoregel”. Hieronder lees je hoe je dat moet doen en vooral ook waar je allemaal op moet letten. Hoezo? Omdat je systeem niet “denkt”, maar uitvoert. Het zal jouw “opdracht” in logische stappen uitvoeren, heel letterlijk, zoals het vindt dat jij die opdracht bedoeld hebt.

Voorbeeld:
Stel dat jij had willen zeggen dat alle bestanden uit een map weggegooid mochten worden op een paar na, maar je systeem ziet de opdracht “gooi alle bestanden uit deze map weg”, dan is het resultaat toch dat de map helemaal leeg is! En weg is weg, want er is op de commandoregel geen “prullenmand”!!
Jij hebt je vergist, maar het systeem merkt daar niets van: het vindt dat jij een goede commandoregel hebt weten in te typen, die prima uit te voeren was! Je kreeg daarom dus ook geen “foutmelding”.

In Linux geldt: geen bericht is goed bericht. Daarmee wordt bedoeld: als je commandoregel probleemloos uitgevoerd kan worden, dan wordt daar geen melding over gegeven. Er wordt alleen iets gemeld als er WEL een probleem is bij het uitvoeren van je commandoregel. Dat noemen we een foutmelding (“error message”). Het is een mededeling in het Engels/Amerikaans, bedoeld om je op een probleem te wijzen.
Het is belangrijk om zo'n foutmelding goed te lezen. Het kan namelijk gebeuren dat jouw commandoregel bijna helemaal uitgevoerd kan worden op een klein stukje na. Je krijgt dan geen melding over alles wat met succes uitgevoerd kan worden (immers: “geen bericht is goed bericht”). Maar je krijgt wel een melding over dat kleine stukje waar het fout gaat. In zo'n geval is het erg verkeerd om de conclusie te trekken: ik kreeg een foutmelding, dus mijn commandoregel is helemaal niet uitgevoerd.

In het voorbeeld hierboven, dat met het weggooien van bestanden uit een map, zou je een foutmelding kunnen krijgen, die er ongeveer zo uitziet: “rm: cannot remove `werkstuk.html` permission denied”. Dit betekent dat het weggooi-commando “rm” (“remove”) tot de conclusie is gekomen dat hij het recht niet heeft (“permission denied”) om het bestand “werkstuk.html” weg te gooien.
In het voorbeeld hierboven dacht het systeem dat jij alle bestanden uit de map wilde laten weggooien. Deze foutmelding betekent NIET dat er helemaal geen bestanden zijn weggegooid! De foutmelding betekent dat inderdaad alle bestanden zijn weggegooid op één na: werkstuk.html

Als je op de commandoregel gaat werken is het dus belangrijk dat je het volgende onthoudt:

2. Een X Terminal ("xterm") openen/sluiten

Om in de KDE Desktop op de commandoregel te kunnen werken moet je eerst een zogenaamde X Terminal (“xterm”) openen: een nieuw venster met een Linux commando-aanwijzer erin waarachter je je commando kunt intypen. Dit doe je vanuit het “K-menu”, linksonderin je scherm.

  1. Een X terminal openen vanuit het K-menu:

    • Ga naar Hulpmiddelen en kies Terminal Program (X Terminal)
    • Andere manier: Ga naar Debian, kies eerst XShells en dan XTerm
      Er wordt in je KDE Desktop een nieuw venster geopend met daarin een Linux commando-aanwijzer (een “prompt”): het teken “$ ”.
      Achter die prompt kun je een commando intypen, want er staat nu een programma te wachten tot het jouw commandoregel mag lezen en interpreteren en uitvoeren. Zo'n programma noemen we een “shell”.

  2. Een X Terminal sluiten:Als je klaar bent met je werk op de commandoregel sluit je de X Terminal.
    Dat doe je door achter de prompt het commando “exit” in te typen.
    Op het scherm ziet dat er zo uit: $ exit
    Druk 1x op de “Enter”-toets en het commando wordt uitgevoerd: de “shell” wordt netjes gestopt en het venster, de X Terminal, wordt gesloten.

3. Een paar speciale toetsen

4. Namen van Linux commando's

5. Een Linux commandoregel bouwen

Een commandoregel begint altijd met de naam van een commando. Dat kan meteen ook het einde van de commandoregel zijn! Maar een commandoregel kan ook een stuk langer worden. We spreken dan van “een commando met argumenten”.
Zo'n lange commandoregel kan alleen begrepen en uitgevoerd worden als er duidelijke scheidingstekens zijn tussen al die elementen. De afspraak is dat daarvoor de spatie wordt gebruikt; 1 spatie is al voldoende.
Zodra een commandoregel langer is dan alleen de commandonaam moet je dus een spatie gebruiken tussen alle verschillende elementen.

Een commandoregel kan als volgt opgebouwd zijn:

Tip:
Soms levert een commandoregel erg veel informatie (“output”). De regels rollen dan snel over je scherm en je krijgt alleen de laatste regels te zien, net boven de prompt. Typ de commandoregel dan opnieuw in, maar voeg helemaal aan het eind ook nog het volgende toe: | less
Door het staande streepje (“pipe”) en het commando “less” wordt alle informatie opgedeeld in schermpagina's, die je op je gemak kunt bekijken.
Probeer de volgende commandoregels maar eens:

$ ls -l /etc
$ ls -l /etc | less

De map “/etc” zit boordevol bestanden. Bij de eerste commandoregel vliegt de informatie over je scherm, maar bij de tweede commandoregel wordt er gestopt zodra je scherm vol is! Je kunt dit nu rustig lezen en als je klaar bent gebruik je een van de toetsen die hieronder bij punt 6 beschreven staan om een schermpagina naar beneden te gaan of om je prompt weer terug te krijgen.

6. Informatie over Linux commando's opvragen

Als je van een commando wel de naam weet, maar je hebt geen idee hoe een commandoregel met dat commando eruit mag zien (wel/geen opties, wel/geen argumenten), dan kun je die informatie opvragen via het “online manual”, het handboek dat op je systeem aanwezig is. Het commando dat je daarvoor gebruikt is “man”, de afkorting van het woord “manual”.

Voorbeeld: informatie opvragen over het commando “man
$ man man

De volgende toetsen zijn handig om door zo'n pagina te wandelen:


Copyright © 2006 Integrated Services
Author: Drs.M.Bonk; commandline_nl 2006-11-03
Update: 2011-03-31